Ældre person med briller

Tilgængelighed

Tilgængelige hjemmesider er hjemmesider der er lette at læse, forstå og finde rundt på for alle brugere. Tilgængelighed er med Lov om tilgængelighed, 23. september 2018, blevet et i krav i det offentlige, og anses for god skik – og fornuft - for alle hjemmesider.

Hvorfor udelukke nogen?

Tilgængelighed hjælper ikke kun blinde, men også personer med nedsat syn og hørelse, farveblinde, personer med motoriske udfordringer og epilepsi, personer der er ordblinde og personer der er usikre når de surfer på nettet. Det er faktisk op mod 20% af befolkningen der oplever udfordringer med tilgængelighed, fx er omkring 7% af alle danske er ordblinde og 8% er farveblinde*

Alle brugere har glæde af tilgængelighed. Også søgemaskinernes robotter.

Tilgængelighed er til glæde for alle. Alle brugere har fordel af at din hjemmeside lever op til simple spilleregler som; god kontrast, tydeligt hierarki på siden og klar adskillelse af sektioner på siden. Hvis din hjemmeside er til for at give brugerne information, er der ingen grund til at gøre den svær tilgængelig med grå skrift, indhold der gemmer sig bag faner eller store roterende billedkarruseller. Din hjemmeside bliver brugt ofte brugt i en fart, fra et bumlende tog eller på en lidt ældre bærbar.

Mange træk ved tilgængelige hjemmesider gør også arbejdet nemmere for søgemaskinernes robotter. God brug af overskrifter, gode tekster på links og alternativtekster på billeder hjælper til at dine sider kommer frem på flere søgeresultatsider.

Hvordan kan du teste din hjemmeside for tilgængelighed?

Det er ikke svært at få en hurtig lakmus-prøve på din hjemmesides tilgængelighed. På nettet findes adskillelige værktøjer.

WebAIM – det hurtige overblik

WebAIM (Webaccessability in Mind, Utah University) er blevet et benchmark i det internationale webmiljø for tilgængelighed. De har stillet et simpelt værktøj til rådighed, der tester din hjemmeside for en række vigtige elementer og for kontraster. Du indtaster blot din hjemmesides url, og får straks tilbagemelding. Errors (og alerts) skal på nye hjemmesider være ganske få. Ligeså med kontrastproblemer.

Powermapper – den grundige

Dette værktøj checker tilgængeligheden op imod mere end 300 regler fra WCAG2.1 og 296 regler fra Section 508. På Powermapper kan du teste 10 sider gratis. Hos Operate Technology A/S benytter vi værktøjet til at checke vores hjemmesider er tilgængelige i forbindelse med lancering.

A11y – den menneskelige (og lidt mere tekniske)

Værktøjer er værktøjer. Et godt tilgængelighedscheck inkluderer et manuelt, håndholdt gennemsyn. Open Source projektet A11y har lavet en nyttig checkliste, hvor de har udvalgt de ti vigtigste punker. Det kræver lidt mere teknisk kunnen, men listen giver et godt billede af, hvad der skal være i orden som minimum.

  • 1. ARIA Landmarks. Små koder på din hjemmeside, der fortæller skærmlæsere, hvor de er. Typisk landemærker er Header, Footer, Main, Article, Navigation, Search kan i mange tilfælde erstattes med tilsvarende HTML5 tags.
  • 2. Angivelse af sprog attribut. For skærmlæsere (og robotter) er en sprog-attribut (lang=DK) helt nødvendig. Ellers kan din side blive volapyk.
  • 3. Sidens struktur. Brug headings (h1 til h6) til at tydeliggøre sidens hierarki
  • 4. Links. Links skal være tydelige, have en god tekst (ikke bare ”Læs mere”) og have klar markering, når de har fokus, fx med tabulator. Husk også at lave et skjult ”Gå til hovedindhold” link øverst.
  • 5. Billeder. Skal have alternative tekst (med mindre de er ren dekoration, som skal have alt=””)
  • 6. Javascript. Sørg for at hjemmesiden kan anvendes uden at Javascript er slået til.
  • 7. Formularer. Alle felter skal have rigtige labels, og formularen skal kunne udfyldes med brug af tastatur. Sørg for at checkbokse og radioknapper er grupperet med et fieldset.
  • 8. Media (Audio og video). Der skal laves tekstalternativer til lyd og video.
  • 9. Kontraster og farveblindhed. Brug et testprogram til at sikre at farver og kontraster er gode.
  • 10. Test. Prøv at bruge hjemmesiden alene med tastatur. Og få en person med skærmlæser til at prøve hjemmesiden

Hvad kan Operate Technology A/S hjælpe med?

Når vi laver nye hjemmesider, sørger vi for de overholder WCAG2.1 niveau AA standarden. Har din hjemmesiden mange år på bagen, kunne den med fordel få et tilgængelighedscheck, hvor de væsentligste indsatsområder bliver identificeret – og efterfølgende udbedret. Vi har sammensat en tilgængelighedspakke med følgende indhold:

Uge 1

Forberedelse

  • Vi undersøger jeres hjemmeside, for at identificere forbedringspotentialer

Uge 2

Workshop

  • Foredrag om stilgængelighed
  • Præsentation af vores indledende undersøgelse
  • Forberedelse af den kommende proces
  • Igangsættelse af jeres processer (fx opdatering af alternative billeder, struktur på dokumenter etc.)

Uge 3

Evt. opsætning af værktøjer til jer

  • Hvis I er meget ambitiøse kan I få et værktøj til løbende at overvåge hjemmesiden. Det er dog ikke helt billigt.

Uge 2-3

Teknisk optimering af hjemmesiden

  • Vi laver de tekniske optimeringer. Nogle vil I skulle udfylde efterfølgende, fx god klart hierarki i overskrifter.

Uge 3

Undervisning

  • God tilgængelighedsadfærd for redaktører, når de laver indhold

Uge 3-6

Opdatering af indhold

  • I opdaterer jeres indhold

Uge 6

Opfølgende møde

  • Måling: Er tilgængeligheden blevet bedre
  • Hvilke områder synes I er sværere?
  • Gentagelse af dele af undervisningen efter behov

Nogle ting skal klares teknisk, og andre skal I selv sørge for. Tilgængelighedscheck kan også ske i naturlig forlængelse af et Design Brush-up eller i forbindelse med et søgemaskineoptimeringsprojekt.

Mere om lov om tilgængelighed


Hvornår skal min hjemmeside overholde de nye regler?

  • Hjemmesider udgivet efter 23. september 2018 skal senest overholde reglerne inden 23. september 2019.
  • Hjemmesider udgivet før 23. september 2018, skal senest overholde reglerne inden 23. september 2020.

Hvem er omfattet. Loven om webtilgængelighed gælder alle offentlige myndigheder, herunder offentligretlige organer. Et offentligretligt organ er kendetegnet ved at driften sker på en af tre måder:

  • Hovedparten af driften finansieres af staten, regionale eller kommunale myndigheder eller andre offentligretlige organer
  • Driften er underlagt kontrol fra staten, lokale myndigheder eller andre offentligretlige organer
  • Mere end halvdelen af medlemmerne i administrations-, ledelses- eller tilsynsorganet udpeges af staten, lokale myndigheder eller offentligretlige organer.

Du kan læse mere på digitaliseringsstyrelsen.

 

 

 

Cases

Case - Blind - hero
Dansk Blindesamfund
Dansk Blindesamfund er medlemsorganisation for blinde og svagtseende, og varetager deres interesser politisk, samtidig med at de yder service i form af kurser, rådgivning, konsulenter og medlemsinformation. Hjemmesiden er det naturlige omdrejningspunkt for information om alle tilbud, såvel som nyheder, viden, fakta og holdninger.
Case - Menneskeret - hero
Institut for Menneskerettigheder
Institut for Menneskerettigheder er en stor sammensat organisation med opgaver der spænder vidt. Operate Technology har skabt en fælles Drupal platform, der benyttes til de mange forskellige formål, som en omfattende organisation har brug for i hverdagen.

Drupal hjemmesider og digitale kommunikationsløsninger